Почистване на зъбен камък

Почистването на зъбен камък е важен елемент както за профилактиката, така и за цялото дентално здраве.
Зъбния камък се образува по повърхноста на зъбите и представлява твърд закрепен към зъба биофилм състевен от минерализирана зъбна плака. Ако зъбният камък не се почиства , то той възпалява венците и води до гингивит , който с времето може да прогресира в пародонтит(пародонтоза).

Често срещани въпроси

Къде се натрупва зъбния камък?

Най-честите места на който се образува зъбен камък са вътрешната повърхност на долните предни зъби и външната повъхност на горните първите кътници. Това е така поради наличите на изходните канали на слюнчените жлези. При дълго време без неговото почистване той може да се натрупа по всички повърхности на зъбите.
Други важни фактори за натрупването на зъбен камък са преместени и ротирани зъби, което е предпоставка за по-голямо натрупване на тези места.

Колко често е нужно да се чисти зъбния камък?

Прието е зъбният камък да се почиства на 6 месеца, но практиката показва, че за едни този период е много голям, а за други много кратък. Ето защо екипът на Донидент определяме индивидуален период за всеки един наш пацинет, според нуждите на всеки.

Как се чисти зъбния камък?
В клиника Донидент ползваме висококачесвен ултразвук, който чрез трептене на ултразвукова честота разбива и отсранява структурата на зъбния камък. След това се използва еърфлоу, с което при високо налягане и специална сода се полира повърхноста на всеки един почистен зъб.
Процедурата протича безболезнено. Ако се спазват сроковете пациентите даже я определят като приятна с оставащо приятно чувство за чисти и избелени зъби.

За колко време се почиства ?

Времето нужно за качествено почистване също е индивидиално и засиви от количеството зъбен камък, което се е натрупало.
При здрав пациент това става по-бързо, докато при пациент с наличен гингивит и/или пародонтит това отнема повече време , понякога и повече от едно посещение до справянето с проблема.