Публикации

Естетично възстановяване във фронта

Представяне на клиничен случай

Въведение

Лазерите се използват отдавна в медицината и денталната медицина. Развитието на технологиите и създаването на лазери с различни дължини на вълната води до все по-голямо разнообразие на дейностите, извършвани с тях.  Високоенергийните лазери намират все по-голямо приложение в денталната медицина. Те могат да бъдат успешно използвани за лечение както на твърдите така и на меките тъкани в устната кухина – почистване на кариозни лезии и кавитетна препарация, лечение на зъбна свръхчувствителност, избелване, хирургични интервенции върху меките тъкани, дезинфекция на пародонта и ендодонта на зъбите.

В нашия клиничен случай се прилага диоден лазер с 940 nm дължина на вълната (Epic, Biolase) – за работа върху меките тъкани и избелване

Клиничен случай

Пациентката Л.П. на 34 години постъпва в клиника „ДОНИДЕНТ” с оплаквания за нарушена естетика и болка в някои от зъбите. След провеждането на клиничния преглед и параклинични изследвания ( EОД, ортопонтомография) се установи наличието на гингивално възпаление, кариозни лезии на 22,23,12 зъби, нееднакво ниво на маргиналната гингива в областта на латералите, диастема и треми във фронта, което притесняваше пациентката. Лечебния план включва –почистване на зъбен камък и зъбна плака,лазерно-асистирено избелване,  лечение на кариозните лезии , удължаване на клиничните коронис диоден лазер, изработване на 6 фасети във фронта.

Лазерно-асистирано избелване

Лечението на пациентката започна с почистване на зъбния камък и зъбната плака и полиране на съзъбието.

Предимствата на лазерно-асистираното избелване са: по-бърз резултат, който се получава след по-малко процедури, комфорт за пациента и минимална или никаква постоперативна чувствителност на зъбите, които се избелват. При лазерите, с пулсов режим на работа, се излъчва енергия за кратък период от време върху избелващия агент, която в последствие се разсейва в тъканите.

На пациентката се обесняват предварително етапите на лазерно-асистираното избелване. Тя е информирана, че обтурациите и обвивните корони не могат да бъдат избелени по този начин и евентуално ще е необходимо те да бъдат подменени след процедурата. Също така, след избелването е желателно да бъде намалена консумацията на кола, кафе, червено вино и тютюнопушенето, за  да може да се удължи ефекта от процедурата.

Лазерно-асистираното избелване се извършва с диоден лазер с дължина на вълната  940 nm (Epic, Biolase) и започва с определяне на цвета на зъбите, с помощта на разцветка VITA. Цветът на зъбите е D3. Поставят се предпазни очила на пациентката и екипа. Следващата стъпка е екартиране на устните на пациентката с усторазширител и поставяне на гингивалната бариера. Избелващия агент се нанася върху зъбите, избират се подходящите параметри на лазера за избелване, след което лазера се активира за 30 секунди на квадрант. След това избелващия агент се оставя за 8-10 минути, отстранява се и, ако е необходимо процедурата се повтаря. В края на процедурата цветът на зъбите на пациентката е А1 по VITA.

 

Лазерно-асистирано удължаване на клиничните корони на зъбите

След клиничния преглед се установи, наличието на нееднакво ниво на маргиналната гингива в областта на латералните зъби. Необходимо е да се извърши  удължаване на клиничните корони с цел подобряване на естетиката. За провеждането на гингивопластиката и гингивектомията се използва диоден лазер с 940 nm дължина на вълната (Epic, Biolase). На пациента се поставят предпазни очила. Локална анестезия не е необходима при процедурата. Лазерът се настройва на подходящите параметри за процедурата и се поставя типче Е4. Лазерната аблация започва в основата на кървящите точки, които се получават при сондирането на пародонталните джобовете. Типчето се държи в контакт с тъканите, като се използват изчеткващи движения. Изрязаните тъкани се отстраняват със стерилна марля, напоена с физиологичен разтвор. Процедурата се повтори няколко пъти, докато се получи желаното ниво на маргиналната гингива. На пациентката се обеснява, че трябва да подържа добра орална хигиена, като трябва да предпазва третираната зона. Контролните прегледи се провеждат на следващия ден и след една седмица. Пълно оздравяване се наблюдава след седмица.

 

Изработване на 6 фасети във фронта

За случеят бяха избрани фабрични фасети Edelweise. Подходящи по размер за пациентката бяха фасети S. Първоначално фасетите се ажустират. Следва подготовка на фасетите и зъбния емайл. Ецва се за 20 секунди, измива се, подсушава се. Бондването се прави с чист бонд отново за 20 секунди. Върху фасетите се поставя малко количество фотополимер с желаничт цвят А1. След това фасетите се поставчт върху зъбите, които са предварително ецнати и бонднати. Излишното количество фотополимер се отсранява старателно след което се фотополимеризира всяка фасета за 20 секунди.

Преди
Преди
След
След

Дискусия

Съвременната дентална медицина се стреми към прилагането на минимално инвазини лечебни процедури, които в най-голяма степен предпазват здраваите тъкани. Минимално инвазивната кавитетна препарация на ТЗТ е важно за запазването на зъбите и увеличаване на тяхната резистентност. Er:YAG– лазерите избирателно отстраняват кариозната маса, която е с по-голямо съдържание на вода от емайла и дентина. Диаметърът на лъчът на този вид лазер е около 0,8 mm, което означава че при работа ще се отнема малко твърда зъбна тъкан. По-голямата част от денталните борчета, дори и най-малките, отнемат повече тъкани при работата си чрез ротиране. Освен това те отнемат тъкани в трите измерения, а не само на повърхността, какато е при лазерния лъч. Друго предимство на лазера е неговия антибактериален ефект, като по този начин се осъществява дезинфекция на третираната повърхност и предпазване от рецидивен кариес и усложнения на зъбната пулпа. Лъчението на  Лъчението на Er:YAGлазера води до модифициране на зъбната повърхност – премахване на замърсяващия слой и частична аблация на междупризмените пространства. Това увеличава адхезията на композиционните материали към ТЗТ. Всичко това показва, че Er:YAGлазера успешно може да се използва за селективно отстраняване само на засегнатите тъкани, като по този начин се запазва устойчивостта на ТЗТ.

Диодните лазери с 940 nm дължина на вълната се абсорбират добре от хемоглобин и други пигменти и по-слабо от водата. Това прави тези лазери подходящи за третиране на меките тъкани, без да има опасност от увреждане на ТЗТ.Предимставта на лазерно-асистираното удължаване на клиничните корони са: липса на кървене по време и след манипулацията; възможност за коагулиране и изпаряване на меките тъкани; дезинфекция на оперативното поле;  липса на оток и постоперативна болка и сравнително бърз оздравителен ефект.За сравнение, ако процедурата се извърши със скалпел ще има кървене, посоперативна болка, необходимост от поставяне на пародонтална превръзка и забавен оздравителен процес.

При лазерно-асистираното избелване се използва диоден лазер, който се поглъща добре от пигментите и оцветителите на избелващия агент. Пулсовия режим на работа води до поглъщането на голямо количество енергия от избелващия гел, който се затопля бързо и това води до ускорено разпадане на хидроген пероксида до свободни радикали, което съответно ускорява и процеса на избелване.

Заключение

Едно от основните предимства на лазерите, прилагани в денталната медицина е възможността за селективно и прецизно въздействие върху прицелните тъкани. Те имат добър антимикробен и хемостатичен ефект, висока степен на аблация. Също така лазерите притежават добър биостимулиращ ефект и проникването на  лазерния лъч в околните тъкани води до намаляване на възпалението и по-бързото им оздравяване.Поради тези причини високоенергийните лазери все по-успешно се прилагат в денталната медицина.

Д-р Чепилова , Д-р Петрунова